Historie

Geschiedenis van de Rading – de Fazantenhof

In 1957 kwamen dhr. Jan-Willem Ploeg en mevr. Henderkien Ploeg-Hulshoff op het idee om kampeerterrein de Rading te Hollandsche Rading over te nemen. Het geheel werd van de nieuwe naam Fazantenhof voorzien.

Van het toenmalige verenigingsgebouw (kantine/herberg) werd een hotel gemaakt en ernaast werd een nieuw restaurant gebouwd, 4 eenpersoonskamers en 5 tweepersoonskamers met toilet en douche op de gang.

Mevrouw Ploeg had grote twijfels over het vestigen van een restaurant hier midden in de bossen, maar meneer Ploeg zei dat als je wat goeds op tafel zou zetten, de mensen vanzelf zouden komen. Zo geschiedde het ook, mensen kwamen van heinde en verre om te eten bij de Fazantenhof.

Het hotelgedeelte raakte echter verouderd en is na 1987 niet meer in gebruik als hotel. Een deel van het gebouw werd gebruikt als woonruimte en een ander deel als opslag.

Vanaf 1989 hebben opa en oma Ploeg een stapje teruggedaan, het restaurant werd verhuurd en in 1987 hebben dhr. Stoorvogel en mevr. C.S. Ploeg het restaurant een jaar uitgebaat voor hun ouders. In 1992 heeft dhr. Lommers de pacht overgenomen.

Helaas is in 2006 het restaurant volledig afgebrand. Het oude houten hotelgedeelte stond nog wel overeind, maar was eigenlijk al vergaan. Het geheel moest gesloopt worden.

Mijn oom heeft geprobeerd om er een nieuw pand neer te zetten en als restaurant te openen, alleen is hij in 2018 plotseling overleden aan de gevolgen van ruggenmerg kanker. Zijn levenswerk heeft hij niet meer kunnen afmaken en het gebouw is door zijn vrouw verkocht aan iemand buiten de familie.

Historie van Natuurcamping Fazantenhof

Camping de Rading was een bosrijke camping, zoals Camping Fazantenhof dat heden ten dage nog steeds is. De camping heeft vooral oma Ploeg er altijd bijgedaan, naast het hotel/restaurant. Nadat ze in 1987 zich terugtrokken uit de horecazaak, heeft oma nog altijd, tot 1999, de uitbating van de camping verzorgd. Opa was daarbij de klusjes- en tuinman. Hij heeft vele bomen gekweekt, alsook omgezaagd. De vele coniferen die er op het terrein staan, zijn nog door hem gekweekt vanaf hele kleine stekjes tot de reuzen die ze nu zijn.

Het oude toiletgebouw op het midden van het terrein is nog neergezet door opa Ploeg rond 1960, uiteraard wel samen met een aannemer, loodgieter en elektricien, maar met veel eigen inbreng van opa. Als het gebouw in de toekomst vervangen moet worden, zal er geprobeerd worden het karakter en de uitstraling van dit gebouw terug te laten komen in het nieuwe gebouw.

De camping werd vanaf 1999 deels beheerd door mevrouw H. Ploeg-Hulshoff en haar dochter C.S. Ploeg.

Carmen heeft de camping beheerd tot en met het seizoen van 2019. Toen haar zoon, Jan-Willem Stoorvogel, zijn baan in de keuken van een goede horecazaak verloor en toch nog een keer aan zijn moeder vroeg of hij de zaak niet moest overnemen, zei ze dit keer wel ja.

Zodoende wordt het beheer sinds januari 2020 uitgevoerd door Jan-Willem Stoorvogel, over hem kunt u meer lezen op de pagina “over de ondernemer”.